Csanádi Árpád hihetetlen örökséget hagyott hátra, nem véletlen, hogy munkásságát 1983-ban NOB Érdeméremmel ismerték el – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az egykori labdarúgó, legendás sportvezető és NOB-tag születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

    A MOB, a Magyar Olimpiai Akadémia, a Ferencvárosi Torna Club, a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola, valamint a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör által szervezett hétfői eseményen az MVM Dome-ban megjelent Csanádi Árpád özvegye, Katalin asszony és Árpád fia, valamint olimpiai bajnokok, a Nemzet Sportolói, többek között Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia, Kamuti Jenő és Martinek János.
    Gyulay Zsolt felidézte Csanádi Árpád életútját, kiemelve, hogy a sportdiplomatát betegágyánál meglátogatta Juan Antonio Samaranch NOB-elnök, aki a temetésére is Magyarországra utazott 1983-ban.
    „Én is Csanádi Árpád öröksége vagyok” – folytatta a gondolatmenetet Schmitt Pál olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója, majd hozzátette, „halála előtt elintézte, hogy én legyek az utóda, a szobájába is beköltöztem. Érdekes, hogy ő is 41 évesen jutott be a NOB-ba és én is. Hálás vagyok, hogy átvehettem az örökségét, nagy felelősséget kaptam tőle. Minden évben látogatom a sírját, és tudom, hogy figyel ránk, drukkol nekünk” – tette hozzá.
    Kubatov Gábor, az FTC elnöke is személyes élményeit elevenítette fel. Az első és legfontosabb közös pontnak nevezte, hogy mindketten imádták-imádják a Ferencvárost. Mint mondta, jól ismerte a Csanádi családot, az unoka, Zsófia pedig a klub munkatársa.
    „Alázatosan végezte a munkáját, a Fradi focistájaként a pályán minden passza tűpontos volt. Ha egy mondatban összegezném pályafutását, életfilozófiáját, azt mondanám: Ne mi legyünk hangosak, hanem a sikereink!” – mondta az FTC elnöke.
    Aján Tamás volt MOB-főtitkár, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség volt elnöke Csanádi Árpád sportdiplomáciai tevékenységéről többek között kiemelte, hogy „a nemzetközi olimpiai mozgalom egyik legismertebb embere volt, olyan előremutató kezdeményezései voltak, melyek hatását ma is érezzük”.
    A Csanádi Árpád életéről és munkásságáról készült fotóösszeállítás levetítése után előadások hangzottak el a száz éve született sportember tevékenységéről az akkori Testnevelési Főiskolán, szerepéről az Olimpiatörténeti Szemináriumok létrejöttében, illetve a nevét viselő Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskoláról, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör tevékenységéről, valamint Csanádi Árpád és a labdarúgás kapcsolatáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .